Thursday, December 24, 2015

Розмірковуючи про Християнську та Ісламську цивілізації на основі роману Решада Нурі Гюнтекіна.


Погортав цим ранком одну стару книгу в своїй бібліотеці, і подумав що здавалося б романи Решада Нурі Гюнтекіна з тематикою фундаменталізму і теократією не мають нічого спільного, а ось в романі "Чаликушу" прихований цікавий меседж.
Решат Нурі Гюнтекін описував діяльність католицької місії в Туреччині та реалії ісламської держави того часу.
З одного боку діяльність місіонерської французької конгрегації, що організувала на Близькому Сході пансіони і сирітські будинки для представників усіх національностей і віросповідань.
Любвіобільні й покірні вчителі монахині, з ангельським терпінням, з педагогічними методами толерантності та всепрощення, адже героїня роману вже подорослішавши визнає пізніше що атмосфера і уклад цього освітнього закладу на все життя у неї залишили почуття ніжності і співчуття, і її неприборкану перевиховали любов'ю, і дуже сильно допомогли в майбутньому боротися з тяготами життя.
З іншого боку ми свідки дуже традиційного суспільства, де 10-12 річні діти стають нареченими, де занепала жінка боїться своєї тіні бо її можуть побити камінням, і також прирікає своє дитя на презирство суспільства, і де дівчинка змушена брехати що вона не любить свою матір.
Школа в якій якщо і вчать читати, то тільки для вивчення Корану, і де в дитячих серцях релігія вбиває всі земні бажання, і діти тільки й чують розповіді про жахи загробних муків, і навіть грають між собою імітуючи похорон, або те й справа доводять до сліз знехтувану однокласницю, дочку тієї самої грішниці.
Ось в цьому любовному романі. можна було б і не помітити натяк на контраст двох цивілізацій, описаний в художній формі Решадом Нурі Гюнтекіном, де завуальовано автор ставить читачеві риторичні запитання яким цивілізаційним шляхом Туреччині (взагалі країнам східу) рухатися далі.
Решад Нурі Гюнтекін всупереч паранжі і чаршафу звеличує красу і любов, звеличує (може несвідомо) західну цивілізацію де визнається повага до людської одиниці, де цінується людська гідність, де вміють побачити і виховати красу і цінність людини як особистості.
У романі Решада Нурі Гюнтекіна «Чаликушу» є аргумент на користь західної цивілізації. Може роман і не багатий сюжетом, і розрахований на юну аудиторію, але не дивлячись на минулі століття зачіпається тема яка дуже актуальна як для східних країн одержимих сьогодні радикалами і есхатологією, так і для тієї ж Туреччини, яка може впасти в ті ж спокуси старого державного устрою.

No comments:

Post a Comment