Monday, August 15, 2016

меноніти

 "Меноніти були добрими господарями. З 1828 по 1866 р. вони перетворили пустку на квітучий сад. Так у степу з’явилися фруктові, тутові і лісові дерева. Колоністи заклали Алтагирське і Старобердянське лісництва" ..... "Винокурні, пивоварні, суконні, цегляні і черепичні фабрики та заводи, млини та майстерні — все це було побудовано і успішно розвивалось завдяки впертій праці і німецькій педантичності колоністів. Вони першими почали виготовляти добрива, прокладали дороги, зводили лікарні і навчальні заклади."...... ось це сила! ось це дух "штундів" як називали в україні протестантів. крім того замість гуляки-марнотрата людина ставала бережливим господарем, з пияки-дебошира перетворювалась на прекрасного сім'янина, замість нужди і бідності в домі панував достаток і благополуччя.



https://www.facebook.com/LvivRoxelanaHostel/posts/10209352611267240:0

Економіка

Меноніти були добрими господарями. З 1828 по 1866 р. вони перетворили пустку на квітучий сад. Так у степу з’явилися фруктові, тутові і лісові дерева. Колоністи заклали Алтагирське і Старобердянське лісництва.
На хорошому рівні було в менонітів й скотарство, переважно вівчарство. У Молочанському окрузі в 1889 р. було до 10000 коней, більше 15000 голів рогатої худоби (дорогих порід) і близько 20000 овець.

Винокурні, пивоварні, суконні, цегляні і черепичні фабрики та заводи, млини та майстерні — все це було побудовано і успішно розвивалось завдяки впертій праці і німецькій педантичності колоністів. Вони першими почали виготовляти добрива, прокладали дороги, зводили лікарні і навчальні заклади.

Коли влітку 1941 року німецька армія напала на Радянський Союз, деякі менонітські громади сприйняли німців як визволителів від комуністичного режиму, від якого вони так настраждались. Коли німці почали відступати багато менонітських сімейств повернулись у Німеччину, де були прийняті як Volksdeutsche (етнічні німці). Радянський уряд звинуватив усіх менонітів у «колективній співпраці з німцями» і цілі менонітські громади були виселені до Сибіру і Казахстану, багато віруючих опинились в ГУЛАГу.

==========================================================================

мене колись в своїх зарозумілих розмірковуваннях обурював абсурдний легалізм в общинах "штундів" як називали нас протестантів. 


немец что верба куда не тни там принялся

у немца на все инструмент есть

что русскому хорошо то немцу смерть...

синтетическим складом ума
добросовестность в работе.

Немецкое сознание всегда нормативное, мир рациональный и упорядоченный, в котором все поставлено на свое место, место, отведенное немецким духом.

«излишней бережливостью»

 труд облагораживает.

работа — не позор

используй своё время разумно!

No comments:

Post a Comment